Historie

Historie van HCM

Hippisch Centrum Muiderberg heeft een lange historie; tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw was het een gemengd agrarisch bedrijf; boerderij Any Dale met koeien, schapen, kippen en varkens. De toenmalige eigenaar, dhr. Jan Post , schafte in die tijd z’n eerste pony aan. Het werd de New Forester “Pinky” waar kinderen uit de buurt op mochten rijden. Het bleek een succes; er kwamen steeds meer kinderen om pony te rijden en al snel meldden zich mensen met rijervaring aan die het leuk vonden de kinderen paardrijles te geven. Het bleef niet bij die ene pony en al gauw liep deze “hobby” uit de hand. Langzaam maar zeker werden de koeien, schapen, kippen en varkens verruild voor pony’s en paarden. De basis voor manege Any Dale was gelegd. Aanvankelijk werd gereden in één buitenrijbaan waarop in de winter een tent werd geplaatst, die dienst deed als binnenmanege. In 1967 werd een aanvang gemaakt met de bouw van het huidige complex.

In 1979 nam Joop de Jong de manege over van Jan en Adrie Post. Onder zijn bewind werd het bedrijf gemoderniseerd en verder uitgebouwd. Ook op sportief gebied werd hard aan de weg getimmerd; in de loop der jaren heeft Any Dale diverse nationale en internationale kampioenen afgeleverd en ook de beker van het nationale kampioenschap carrouselrijden ging menigmaal mee naar huis. In de periode 1994 tot 2007 werd manege Any Dale geleid door Marie Louise Perier.  

Per 1 mei 2007 volgde een nieuwe start onder de naam Hippisch Centrum Muiderberg; een naam om aan te geven dat wij méér dan alleen een manege zijn. Nu weer onder het bewind van Joop en Arjen de Jong en hun team. De reeds ingezette renovatie van het complex maakt een unieke combinatie mogelijk; een klassieke sfeer, maar klaar voor de toekomst! En wie goed kijkt ziet boven de bar nog steeds een foto hangen van de “oprichter”: de New Forest pony “Pinky”.
Share by: