MANEGELESSEN

Manegelessen

Hippisch Centrum Muiderberg, de leukste manege van het Gooi en omstreken.Ook goed bereikbaar vanuit Amsterdam of Almere. Wij bieden lesmogelijkheden voor jong en oud. Vanaf 7 jaar kunnen kinderen bij ons beginnen in de halfuurslessen. Voor een eerste les heb je nog niet meer nodig dan kaplaarzen en een makkelijk zittende broek. Een goed passende cap kan bij ons geleend worden. In kleine groepjes leren kinderen de basis van het rijden en de omgang met de pony's. Individueel wordt bekeken wanneer de overstap gemaakt kan worden naar een hoger niveau. In de lessen wordt aandacht besteed aan verschillende disciplines van de paardensport zoals dressuur, springen, carrousel rijden, behendigheid en in de zomer maken we geregeld buitenritten. In de lessen wordt ook ingesprongen op de activiteiten van Rijvereniging Any Dale, zodat wedstrijdruiters goed voorbereid zijn op hun deelname.

Als kinderen de pony's ontgroeien, kunnen zij de overstap maken naar de paarden. Wij hebben een selectie van brave, betrouwbare en goed opgeleide manegepaarden en pony's op stal staan, waar een ieder veel van kan leren.

Ook voor volwassenen hebben wij overdag en in de avonduren verschillende lessen op verschillende niveau's. Voor een overzicht van al onze lessen klik hier voor het lesrooster. 

Hippisch Centrum Muiderberg is een 4 sterren FNRS manege.

Carrouselrijden

Naast dressuur en springen is carrousel rijden een belangrijke discipline binnen het lesrooster van Hippisch Centrum Muiderberg. Met vier paarden- en twee ponyteams is HCM jaarlijks goed vertegenwoordigd bij de landelijke carrouselkampioenschappen. Op het gebied van carrousel rijden hebben wij op HCM veel ervaring en kennis in huis. Alle groepen worden aangestuurd door gediplomeerde carrousel-commandanten. Daarnaast zijn twee HCM-instructeurs ook officieel VCN-jurylid. Al deze ervaring en kennis heeft in de afgelopen jaren tot vele mooie resultaten geleid. In 2017 stonden maar liefst 2 carrouselgroepen van HCM in de finale van het NK carrouselrijden met als resultaat een 3e plaats voor de Any Dale's Angels bij de pony's en een 2e plaats voor de Femmes Fatales bij de paarden.

Wat is carrouselrijden

Een carrouselgroep bestaat uit 12 of 16 ruiters die in een geordende colonne met 2-en naast elkaar een aantal basis dressuurfiguren uitvoeren. De manoeuvres worden gereden op door de groepen zelf samengestelde en uitgezochte muziek. Het gaat dus niet om een soort show, maar om heel precies uitgevoerde en met stijl gereden figuren. Het effect ontstaat door de uniformiteit van de groep, waarbij geen enkele ruiter of paard opvalt en het tempo, de onderlinge afstand en afstemming op elkaar het niveau bepalen.

Carrouselrijden is een van de weinige teamsporten binnen het paardrijden en indien bepaald basisniveau aanwezig is, kan iedere ruiter deelnemen. Dus ook de manegeruiter die slechts een of twee keer per week op een manegepaard rijdt. Het leuke is dat het eindresultaat niet afhangt van het niveau van een enkel paard of ruiter maar van de groep in zijn geheel. Daarentegen is het ook voor een gevorderde ruiter met een eigen paard een uitdaging om met carrouselrijden bezig te zijn omdat de combinatie zich aan moet passen binnen een carrouselgroep. Het carrouselrijden is een prachtige manier om op een totaal andere wijze met paardrijden bezig te zijn. Het carrouselrijden is dan ook een populaire tak binnen de paardensport.
bron www.vcncarrousel.nl

Voltige

Voltigeren is turnen te paard. In 1976 is voltige in Nederland geïntroduceerd als een tak van de paardensport met het doel kinderen te leren paardrijden. Sindsdien wordt voltige in Nederland als sport beoefend: in teamverband (teamvoltigeren) en individueel (solovoltigeren). 

Teamvoltigeren wordt uitgevoerd met een team van maximaal 7 voltigeurs. Naast de verplichte oefeningen die ieder teamlid moet uitvoeren om aan te tonen dat de basisvaardigheden worden beheerst, is er ook een vrije kür waarbij voltigeurs met twee- en drietallen acrobatische oefeningen vertonen op een galopperend paard.
Solovoltigeren kan worden gedaan vanaf een leeftijd van 12 jaar. De solovoltigeur moet dezelfde verplichte oefeningen uitvoeren als een teamvoltigeur om aan te tonen dat de basisvaardigheden worden beheerst. De vrije kür ziet er anders uit omdat slechts één voltigeur deze uitvoert in tegenstelling tot het teamvoltigeren.

De voltige teams van HCM trainen op zaterdag van 8:00 uur tot 9:00 uur en op donderdag van 18:00 uur tot 19:00 uur. Kom gerust eens langs als je belangstelling hebt. 

Inschrijven manege lessen

Hippisch Centrum Muiderberg biedt lessen voor jong en oud en op alle niveau's. Om je aan te melden voor de lessen als nieuwe ruiter bij HCM kun je het onderstaande inschrijfformulier invullen en versturen. Binnen een week zullen wij dan contact met je opnemen om een afspraak te maken.

NB: Voor de inschrijving van beginnende ruiters dient rekening gehouden te worden met een wachtlijst. Afhankelijk van de voorkeursdag varieert deze wachttijd van enkele weken tot een klein jaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Share by: